Hyvinvointialueen valmiussuunnitelman yleisen osan mallipohja (LUONNOS)
Hyvinvointialueiden konsernitasolle suunnattu valmiussuunnitelman yleisen osan mallipohja.
Kyseisen mallipohjan lopullinen versio tullaan julkaisemaan suomeksi ja ruotsiksi osana Hyvinvointialueen varautumisen oppaan päivitettyä versiota vuodenvaihteessa 2023-2024 www.hyvil.fi
Palontutkinnan teematutkinnat 2012-2022
Pelastuslaitosten kumppanuusverkoston Turvallisuuspalvelut-palvelualueen Palontutkinnan asiantuntijaverkosto on tehnyt vuosittain teematutkintoja, joiden raportit vuosilta 2012-2022 on luettavissa oheisista linkeistä:
- 2012_Hoitolaitos,_palveluasunto_ja tukiasuntopalot.pdf
- 2012_Hormi_ja_tulisijapalot.pdf
- 2015_Hoitolaitospalot.pdf
- 2016_2017_Palovaroittimien_toiminta.pdf
- 2017_Viljankuivaamopalot.pdf
- 2016_2018_Asuinrakennus ja_keittiopalot.pdf
- 2021_Saunapalot.pdf
- 2022_Kotitalouksien_ladattavien laitteiden_tulipalot.pdf
Opas paloriskikohteiden ilmoittamiseen, valvontaan ja viranomaisyhteistyöhön
Oppaan tavoite on yhdenmukaistaa pelastuslain 42 §:n mukaista paloriski-ilmoitusmenettelyä sekä siihen liittyvän valvonnan tehokasta toteuttamista sekä tukea käytännön työtä paloriskikohteissa. Oppaaseen on kerätty eri pelastuslaitosten hyviä käytänteitä sekä eri hankkeiden tuottamia suosituksia. Opas antaa toimintamalleja ja suosituksia pelastusviranomaisille sekä muille viranomaisille ja yhteistyötahoille paloriskikohteiden valvontaan liittyvään työhön.
Opas on tarkoitettu paloriskikohteiden kanssa työskenteleville henkilöille sekä pelastusviranomaisille avuksi oman työn suunnitteluun, toteuttamiseen, seurantaan, arviointiin ja kehittämiseen. Aihetta käsitellään käytännönläheisesti ja opas jättää liikkumavaraa alueista johtuville eroille ja paikallisesti sovittaville yhteistyöjärjestelyille. Oppaalla pyritään tukemaan järjestelyjä paikallisen yhteistyön luomiseksi ja kehittämiseksi. Oppaassa on myös esitelty eri yhteistyötahojen työtä sekä velvollisuuksia tulipalo- ja onnettomuustilanteita ennaltaehkäisevän yhteistyön parantamiseksi.
Opas on valmistunut 2019.
Turvallisesti omassa kodissa - selko-opas asukkaalle
Turvallisesti omassa kodissa -oppaasta löytyy ohjeita, joiden avulla voi lisätä kodin paloturvallisuutta. Oppaassa on myös ohjeita, kuinka toimia hätätilanteessa. Oppaan lopussa on tarkastuslista, jonka avulla voi arvioida
omaan turvallisuuteen liittyviä asioita.
Opas päivitetty kesäkuussa 2022.
Syksyn 2023 uutiskirje on julkaistu
Feeniks on Pelastuslaitosten kumppanuusverkoston uutiskirje, joka ilmestyy kolme kertaa vuodessa. Uutiskirje kokoaa yhteen verkostoyhteistyön toimintaa, ajankohtaisia asioita ja sidosryhmien kuulumisia.
Ammoniakki kylmäaineena turvallisesti
KylmäExtra-sivustolla on julkaistu opas kylmä-, jäähdytys- ja lämpöpumppulaitoksia käyttäville sekä kyseisten laitosten hankintaa suunnitteleville. Opas on valmisteltu Suomen Kylmäliikkeiden Liitto ry:n, Suomen Kylmäyhdistys ry:n, Pelastuslaitosten kumppanuusverkoston ja Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) ja kylmälaitoksia käyttävien ja valmistavien yritysten yhteistyön tuloksena.
Oppaan keskeisenä sisältönä on
- kylmäaineena ammoniakkia käyttävään laitokseen liittyvien erilaisten riski- ja vaaratekijöiden tunnistaminen
- riskien ja vaarojen ehkäisy ja minimointi huolellisella suunnittelulla ja toteutuksella
- laitoksen turvallinen käyttö sisältäen myös huollon, kunnossapidon ja mahdolliset muutostyöt
- turvallinen toiminta onnettomuustilanteessa.
- Liitteissä on esitetty hyvien käytäntöjen mukaisia luetteloja ammoniakkilaitoksen turvallisuuden varmistamiseksi.
Oppaan tavoitteena on varmistaa kylmäaineena ammoniakkia käyttävän laitoksen turvallisuus kaikissa toimitusketjun vaiheissa hankinnasta ja suunnittelusta käyttöön saakka.
Linkki oppaaseen: Ammoniakkiopas_2023_a4_valmis_2.pdf (kylmaextra.fi)
Opas on julkaistu 2022.
Kotitalouksien ladattavien laitteiden tulipalot 2022
Pelastuslaitosten kumppanuusverkoston Palontutkinnan asiantuntijaverkoston teematutkinnassa 2022 keskityttiin tutkimaan kotitalouksien ladattavista laitteista 1.6.2022-31.1.2023 välisenä aikana aiheutuneita onnettomuustilanteita. Tarkoituksena oli kerätä tietoa millaisissa olosuhteissa erilaiset laitepalot syttyvät ja millaisia vaaratilanteita palot aiheuttavat. Teematutkinnan ulkopuolelle rajattiin sellaiset ladattavat liikkumisvälineet, jotka vaativat rekisteröinnin.
Teematutkinnan avuksi laadittiin erillinen joukko kysymyksiä, joilla pyrittiin keräämään sellaista tietoa, jota ei normaalisti löydy Pelastustoimen resurssi- ja onnettomuustilasto Pronton onnettomuus- tai palontutkintaselosteilta. Tiedon keräämiseen hyödynnettiin Pronton palontutkintaselosteella olevia teematutkinnan tietokenttiä.
Teematutkinnan tueksi Tukes teetätti erillisen teematutkintaan liittyvän kyselytutkimuksen, jonka tulokset on sisällytetty tähän raporttiin.
Raportti julkaistu kesäkuussa 2023.
Ohje erheellisten paloilmoitusten vähentämiseksi
Ohjeessa esitetään paloilmoitinkohteille keinoja erheellisten paloilmoitusten ehkäisemiseksi ja vähentämiseksi. Ohjeistuksessa on hyödynnetty pelastusviranomaisten käytännön kokemuksia, eurooppalaiseen standardiin pohjautuvaa kansallista paloilmoittimen suunnittelu- ja asennusohjetta sekä Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön koordinoiman Palontorjuntatekniikan kehitysryhmän asiantuntemusta.
Lisäksi ohjeessa kerrotaan lyhyesti erheellisten paloilmoitusten maksullisuuden määräytymisperusteista, edellytyksistä ja erheellisten paloilmoitusten laskutusprosessista.
Ohje on päivitetty 10.5.2023
Kevään 2023 Feeniks -uutiskirje on julkaistu
Feeniks on Pelastuslaitosten kumppanuusverkoston uutiskirje, joka ilmestyy kolme kertaa vuodessa. Uutiskirje kokoaa yhteen verkostoyhteistyön toimintaa, ajankohtaisia asioita ja sidosryhmien kuulumisia.
Ohje erheellisten paloilmoitusten maksullisuudesta
Ohje on tarkoitettu pelastuslaitosten käyttöön yhdenmukaistamaan paloilmoittimen erheellisestä toiminnasta perittäviin maksuihin liittyviä menettelyjä ja perusteita sekä linjaamaan, mitä tarkoitetaan paloilmoittimen toistuvalla erheellisellä toiminnalla. Paloilmoitinkohteiden yhdenvertaisen kohtelun takia tulee kaikkia samanlaisia tapauksia kohdella samalla tavalla.
Ohje on päivitetty 19.4.2023